Vevőszolgálat: 8.30-17.00, Webshop: 0-24
hu

Kint vagy bent?

2019.05.15

Gyakori probléma és fejtörés tárgya, hogy a bolton belül vagy kívül, esetleg mindkét helyen szükség van-e az információra, reklámra.


Fogadjatok el egy kis történetet tőlem, amiből megint csak lehet tanulni.
Egyik nap egy magas, jó vágású férfi érkezett az üzletbe, és hálálkodva beszélt (sokan tesznek így, miközben elhangzik az a mondat, hogy "nem is tudtam, hogy ilyen dolgokat lehet vásárolni"), szóval elmesélte, hogy ő hogyan nyitott boltot.

Ismerte a környéket, ahova nyitni szeretett volna, és megfigyelte, hogy nagy a forgalma, anyukák, nagymamák, fiatalok, gyerekek és egyéb potenciális vásárlók jártak- keltek ott mindennap.

Az Olimpia Park bejárata elé nyitott egy kis csemege üzletet, széles palettával, hétköznapi termékekkel, friss áruval, pontosan szembe a park bejáratával.

Megnézte minden oldalról, ki- és bemenet a parkba mindenki az ő boltját láthatta, így nyugtázta is, hogy minden jól fog menni.


Ment is, amíg meleg volt és az ajtót nyitva lehetett tartani, vagy állandóan állt ott valaki az üzlet ajtajában.

Azonban hamar eljött a hidegebb idő, az ősz, az eső, a kora sötétedések ideje, és senki sem nyitotta rá az ajtót.

Pedig az emberek ugyanúgy közlekedtek, jártak- keltek, és mégis, mintha meg sem látták volna a boltját.

Nem rakott ki utcai reklámot, mert ott tilos volt a közterületen elhelyezni megállítótáblát.

Nem tudta hát, mi tévő legyen és magát hibáztatta, hogy elrontott valamit.


Hosszasan gondolkozott, ült a parkban nézegette az üzletét majd megkérdezett többeket is, és azonnal válaszra talált: a bolt úgy néz ki, mintha zárva lenne.


A megoldás mi volt? Az egyszerű mindenki által ismert OPEN kék- piros kínai LED tábla, a kirakatból az utca felé vetítve. Vett is egyet, felszerelte, és legnagyobb megelégedésére azonnal megjavult a forgalma. Ilyen táblák helyett ma már magad tervezheted meg és pattinthatod össze feliratodat, ami erős piros LED fénnyel világít a boltból az utcára kifelé.


Hogy miért meséltem el ezt a kis esetet?

Azért, mert jól kitűnik belőle, hogy a legkörültekintőbb tervezés sem adhat kellő választ és megoldást mindenre. Sokszor csak adott helyzetekben és visszajelzésekre reagálva értjük meg, hogy mit, hova és hogyan célszerű kihelyeznünk.


Nézzük tehát a bolt előtti területet:

Felirat, az, ami amúgy is kötelező, ebből érdemes világítóst készíteni, gondoljunk az ott lakókra, este közlekedőkre és a téli időszakra is.

Kicsit drágább, mint a nem világítós, de mindenképp kifizetődőbb.

Választhatunk retró neont, és modern LED-et. A molinot és a matrciát mi nem szívesen ajánljuk, vagy akkor kalkulálni kell az évente egyszer szükséges cserével (meg fog kopni, megtépi a szél, leválik, attól függően, milyen anyagokból készült és hogyan van felszerelve.) A tartós öntött plexi, a polikarbonát lemez, az edzett üveg tábla vagy a gondosan lekezelt fa felületek mind tartós megoldást ígérnek. Lézeres vágással kérheted a betűket vagy az alakzatot hozzá.


A feliraton túl a kirakat a következő, amivel kifelé mutatjuk kik vagyunk és mink van.

Ne sajnáljuk a pénzt a megvilágításra és a nagyon esztétikus elrendezésre.

Láttam olyan éjjel- nappali kirakatot, ahova öröm volt benézni, mert szép, kulturált kínálattal volt felszerelve az üzlet.

Egyébiránt a kirakatot rendezzük át és be havonta, hogy mindig érdekes és friss legyen.


Tanuljunk ebben is a nagyoktól.

És nem csak a ruhásokat érinti ez! Az egyszerű kávézó vagy hentes kirakat is lehet gusztusos, csalogató.

A kirakaton benézve egy kis világba cseppenünk, ezért a kirakat a hangulat láttatására is teret enged- mindenképp jó, ha értünk ehhez, tehát dizájnos belső, kedves alkalmazottak, vevőt invitáló környezet az alapvető eszközök ehhez a fajta kirakathoz.


Legszívesebben a szolgáltatók, a vendéglátók és a konditermek élnek vele.


Kirakatunk stílusa egyezzen a miénkkel és üzletünk belsejének stílusával. Inkább fizessünk meg látványtervezőt, aki jó ötleteket ad, színekkel és anyagokkal kooperál.


Legyünk igényesek és kreatívak még akkor is, ha a legegyszerűbb üzletet nyitjuk épp meg. Itt már meg is jegyezném, hogy a kirakat és a felirat önmagában nagyon sokszor nem elegendő az utcai (vagy plázában közlekedő) figyelem felkeltésre, mert frontálisan helyezkedik el, vagyis a másik utca oldalról jól látszik, de alulról nem érvényesül.


Ezekre az esetekre találták ki a megállítótáblákat.

Magyarországon vannak városok és Budapesten belül is kerületek, ahol tilos ezeket alkalmazni, vagy csak adott időszakban lehetséges (pl. napközben 10.00- 17.00 között), de bőven akad hely, ahol nyugodtan használhatjuk őket.

A plázák is maguk választják meg, vagy fizettetnek érte, ha használni akarják a boltosok.

A következő kérdés, hogy miért van annyi féle megállítótábla, milyen célt szolgálnak és melyik a legmegfelelőbb választás.


Erre két válaszom van: ha már van plakátod, akkor nem kérdés, annak a méretéhez válassz. Ha még nincs plakátméreted, de tudod a helyet, akkor ahhoz válasz megállítótáblát.


Extra nagy méretnek számítanak az A0 és a B1 méretek, ők nagyon látványosak, de a szél is könnyen beléjük kap, tehát vagy szélállót válassz vagy beltéren használd.


A legáltalánosabban használt

megállítótábla méret az A1.


A legtöbb megállítótáblát használhatod kül- és beltéren is (az egyszerű A-táblákat), de kérd a plakátot vízálló anyagra nyomtatva, különben pár nap alatt tönkre megy a párától és napfénytől.

Extra esetekben használj víztankos vagy szélálló rugós megállítókat, benzinkutak, strandok, időjárásnak kitett, sokáig nyitva tartó helyek alkalmazzák ezeket szívesen.


A2 és B2-nél kisebb tábla nem létezik, ugyanis ezeknek a felülete már épp hogy csak elég egy kisebb plakáthoz.


Mégis ha kevés helyed van vagy sok a járó- kelő, akkor jó választás.


Ne felejtsd el, hogy a megállítótáblát öltözteted a plakáttal, amit bele teszel, így az legyen esztétikus, szép, hívogató és cseréld le alkalmanként, mert nincs az az antireflex fólia, ami évekig megvédené a kifakulástól a plakátot.

A natúr hatás, a természetes alapanyagok, a szemnek és a léleknek megnyugtató termékek nagy szerephez jutnak a közeljövőben.

A digitális világ és gyorsan fejlődő irodai környezet mellett fontos maradt a kézi aláírás, hirtelen kézi feljegyzés, aminek gyorsnak és mások által is követhetőnek kell lennie.

A raktári meló gyorsaságot, precizitást, azonnali tettrekészséget és fizikai erőnlétet követel.

Bolt   Kirakat   Kiállítás   Iroda